KeuPan ohjeistus loukkaantumisten varalle sekä turvallisuussunnitelma harjoitus- ja ottelutapahtumiin.
Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva vakuutus harrastaessaan jalkapalloa KeuPassa!
Jokaisella KeuPan toiminnassa olevalla pelaajalla ja harrastajalla on oltava vakuutus, joka korvaa jalkapallon harrastamisessa mahdollisesti aiheutuneiden tapaturmien ja loukkaantumisten hoidosta aiheutuneet kustannukset.
Vaihtoehtoina Pelaajalla on:
- Suomen Palloliiton (SPL) pelipassin yhteydessä hankittu pelipassivakuutus tai
- Omasta vakuutusyhtiöstä hankittu tapaturmavakuutus.
Vakuutusyhtiöltä hankitun vakuutuksen osalta pelaajan/huoltajan on varmistettava korvauskattavuudesta jalkapalloharrastuksessa ja täytettävä todistus vakuutuksen kattavuudesta oman joukkueen johtajalle.
Joukkueenjohtajalla tulee olla tieto siitä, millainen vakuutus pelaajalla on. Vanhemmat ilmoittavat KeuPan käyttämällä lomakkeella joukkueenjohtajalle jos pelaajalla oma vakuutus. Lomake löytyy täältä.
Toimintaohje: Palloliiton pelipassivakuutus
Ohjeet vahingon sattuessa Palloliiton Pelipassivakuutetuille pelaajille. Loukkaantumisen tapahduttua toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.
- Tee vahinkoilmoitus käyttämällä alla olevaa linkkiä. Vahinkoilmoituksen tehtyäsi saat sähköpostiviestillä vahinkonumeron. (huom! tarkista roskaposti)
Tee vahinkoilmoitus tämän linkin kautta. - Mene hoitoon viimeistään 2 viikon kuluessa vamman sattumisesta.
- Varaudu maksamaan vamman hoidosta ensimmäinen yksityislääkärinpalkkio itse.
- Lääkäriasemat voivat laskuttaa kontrollikäynnit ja tutkimukset suoraan meiltä, kun esität vahinkonumeron ja KELA-kortin. Leikkaukseen ja fysioterapiaan voimme myöntää maksusitoumuksen.
Kysyttävää Palloliiton vakuutuksista
Jos Sinulla on kysymyksiä vahinkoilmoituksen tekemiseen liittyen, lisäohjeita löydät www.adis.fi
tai lähetä sähköpostiviesti adisasiakaspalvelu@adis.asTavoitat meidät myös puhelimitse 0400 378 200.
Mikäli pelaajalla on muu kuin Palloliiton pelipassivakuutus, tulee hänen tehdä vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöönsä.
Vamman ensihoito-ohje
Hyvä ensihoito ja ensiapu on paranemisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Ensihoito:
kompressio eli puristus
kylmä – ei suoraan iholle
kohoasento – turvotusta laskemaan
kevennys – ei turhaa rasitusta
Ensimmäiset 12 tuntia kylmähoito noin 15 min kerrallaan 2-3 tunnin välein. Kylmähoitojen
välillä tarvittaessa kompressioside. Jos kahden vuorokauden kuluessa vamma ei ole selvästi
parempi, on hyvä hakeutua lääkäriin.
Lue myös Palloliiton vinkit loukkaantumisen sattuessa: https://www.palloliitto.fi/loukkaantumisen-sattuessa
KeuPan turvallisuussuunitelma
KeuPan turvallisuussunnitelma on luotu turvaamaan koko seuran toimintaa. Tavoitteena on ennaltaehkäistä tapaturmia ja vahinkoja sekä pystyä tunnistamaan mahdollisia vaaratilanteita. Eitoivottujen tilanteiden sattuessa toimitaan nopeasti ja hallitusti selvittämällä ne.
Tavoitteena on varautua äkillisiin tilanteisiin ennakkoon, lisäämällä tietoutta ja pitämällä vastuuhenkilöiden yhteystiedot ajantasalla.
Turvallisuussunnitelma on luotu koskemaan kaikkia jalkapallotoiminnan ympärillä olevia henkilöitä, pelaajia, toimihenkilöitä, pelinohjaajia ja tuomareita sekä katsojia. Lisäksi turvallisuussuunnitelma vahvistaa myös turvallisen harrastusympäristön toteutumista.
Mahdolliset turvallisuutta uhkaavat tekijät
Häiriköinti
Jos yksi tai useampi henkilö tulee häiritsemään harjoitusta tai peliä ilman, että mukanaolijoiden turvallisuus on uhattuna. Pyri rauhoittamaan tilanne puhumalla ja pyydä häiriköivää tahoa tai tahoja poistumaan, tarvittaessa kutsu poliisi.
Turvallisuusuhka
Jos osallistujien fyysinen turvallisuus on uhattuna, esim. väkivallan tai ilkivallan uhka, tulipalo
tai kaasu- ja myrkytystilanteet. Toimenpiteet turvallisuusuhan sattuessa:
- tee mahdollisimman nopea tilannearvio: mitä on tapahtunut/tapahtumassa
- estä lisäonnettomuudet tai uusien vaaratilanteiden syntyminen
- tarkista loukkaantuneet
- hälytä apua – hätänumero 112, toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti
- tarvittaessa mahdollinen evakuointi
- ole rauhallinen ja toimi selkeästi ja määrätietoisesti
- opasta pelastuslaitos paikalle
- tulipalon sattuessa: yritä sammuttaa palo alkusammuttimella, sammutuspeitolla,
tukahduttamalla tai vedellä, sulje ovet ja ikkunat, poistu ja poista muut palon välittömästä
läheisyydestä – kioskeissa varmistetaan riittävä alkusammutusvälineistö.
Tapaturmat ja sairaudet
Huoltaja varmistaa, että joukkueella on mukana ensiapulaukku. Vähimmäissisältö on kylmäpussi, haavanpuhdistusaine, haavansidontavälineet ja laastaria. Pelimatkoilla sairaustapauksissa (esim. vatsatauti) on tärkeä mahdollisuuksien mukaan estää taudin tarttuminen muihin. Erityisesti turnausmatkoilla yleinen siisteys on tärkeää ennaltaehkäisyä. Käsien pesu ja henkilökohtaiset juoma pullot ovat suotavaa olla. Valmentajan ja huoltajan tulee tietää pelaajien allergiat ja muut sairaudet, jotka voivat aiheuttaa oireita ja ongelmia harjoitustilanteissa ja pelimatkoilla, sekä varmistaa, että pelaajalla on tarvittavat hoito-ohjeet ja lääkkeet mukana.
Turvallisuus KeuPan tapahtumissa
KeuPan järjestämässä ottelutapahtumassa, turnauksissa sekä muissa tapahtumissa noudatetaan seuran
turvallisuussuunnitelmaa ja Palloliiton sillä hetkellä voimassa olevia Jalkapallo- ja Futsalotteluiden turvallisuusmääräyksiä. Ajan tasalla oleva turvallisuusmääräys löytyy päivitettynä: https://www.palloliitto.fi/saannot-maaraykset-ja-ohjeet?saanto=jalkapallo-ja-futsalotteluiden-turvallisuusmaaraykset
Vastuu tapahtumien turvallisuudesta on järjestäjällä, eli Keuruun Pallolla. Ottelutapahtumissa varmistetaan se, että turvataan ambulanssien reitti kentille sekä sisätiloissa tiedetään hätäpoistumistie. Keuruun Pallon ottelutapahtumiin ei kaudella 2024 ole lipunmyyntiä, joten tapahtumat ei tarvitse virallista poliisin lupaa. Jos tapahtumat kasvavat merkittävän suureksi, lisätään tapahtumiin järjestyksenvalvonta turvaamaan ottelutapahtumien onnistumista.
Kielletyt aineet / välineet
- Alkoholia tai muita päihteitä, tulentekovälineitä, teräaseita tai muita tavaroita, joilla voi vaarantaa oman tai muiden henkilöiden turvallisuuden (nämä ovat kiellettyjä ja rangaistavaksi säädettyjä jo lainsäädännössä) ei saa ottaa mukaan/käyttää. Mikäli tällaisia kiellettyjä tavaroita löydetään, toimitaan tilanteessa jollakin seuraavalla mainitulla tavalla:
- kiellettyjen aineiden tai tavaroiden luovuttaminen joukkueen toimihenkilön säilöön javaroituksen antaminen kyseiselle henkilölle
- kiellettyjen aineiden tai tavaroiden luovuttaminen joukkueen toimihenkilön säilöön ja kyseisen henkilön lähettäminen kotiin pelaajan perheen kustannuksella. Varmistetaan, että pelaajan huoltaja on kotona.
- sovitaan huoltajan kanssa, saattaako joukkueen toimihenkilö pelaajan tällaisessa tilanteessa kotiin vai noutaako perhe. Saattokustannuksista vastaa aina pelaajan perhe.
- kiellettyjen aineiden tai tavaroiden luovuttaminen viranomaisten haltuun ja asian jättäminen viranomaisten hoidettavaksi
- joukkueen tulee kantaa vastuunsa ja auttaa viranomaisia ja omaa pelaajaansa kyseisen tapauksen selvittämiseksi
Kiellettyjen aineiden / esineiden löytymisestä tai vaarallisesta toiminnasta ilmoitetaan aina alaikäisen pelaajan huoltajalle välittömästi asian tultua ilmi. Nämä säännöt koskevat kaikkia tapahtumassa mukana olevia seuran edustajia, toimihenkilöitä, pelaajia ja vanhempia.
Epäkunnioittavaan kohteluun puuttuminen
KeuPan tapahtumissa varmistetaan turvallinen ympäristö kaikille osallistujille. Jos tapahtumissa havaitaan kiusaamista, rasismia tai muuta epäasiallista käytöstä tulee näihin puuttua tilanteen vaatimalla tavalla. Tarvittaessa ongelmatilanteet tulee tuoda myös seuran johtokunnan tietoon. Seurajohto antaa tuen ongelmatilanteiden selvittämiseen. Junioreiden välisissä tilanteissa mietitään tapauskohtaisesti mitkä asiat käsitellään joukkueen sisäisesti ja missä tilanteissa on tarpeen ottaa myös vanhemmat mukaan keskusteluun. Joukkueiden yhteiset pelisäännöt ja näistä sopiminen yhdessä pelaajien ja vanhempien kanssa luo avoimuutta ja sitoutumista sääntöihin. Lue myös vinkit ongelmatilanteisiin: https://keuruunpallo.fi/vinkkeja-ongelmatilanteisiin/
Seuran yhteystiedot löydät täältä!
Ensiapu ja lääkärin päivystys
Keuruun terveysaseman (Kantolantie 7) kiirevastaanotto (lähipäivystys) palvelee arkisin kello 8–16.
Noudata puhelinnauhoitteen antamia ohjeita. Puh: 014 269 0125
Kiirevastaanotto on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville, jotka eivät sairauden tai vamman vuoksi voi odottaa seuraavaan päivään.
Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin:
Sairaala Novan yhteispäivystyksessä Jyväskylässä (Hoitajantie 3) hoidetaan vain niitä potilaita, jotka sairauden tai tapaturman vuoksi on hoidettava välittömästi samana päivänä, eikä hoitoa voida siirtää seuraavaan päivään.
Kun pohdit Sairaala Novan yhteispäivystykseen lähtemistä ja oma terveysasemasi on kiinni, soita maksuttomaan Päivystysapuun 116117.